Totus-Tuus

četvrtak, 16.10.2008.

KAKO MOLITI DEVETNICU SRCU ISUSOVU


Može se moliti privatno ili u obitelji, religioznoj zajednici ili u crkvi ili s prijateljima i susjedima kod kuce. Ako se moli s drugima, svaki dan dvetnicu može predvoditi razlicita osoba. Procitati odlomak Pisma i meditaciju, lagano, zaustaviti se i pauzirati nad onim što nas je osobito potaklo.

1. dan

“Gospodin se obazre i upre pogled u Petra, a Petar se spomenu rijeci Gospodinovih kako mu ono rece: “Prije nego se danas pijetao oglasi, zatajit ceš me tri puta.” Izidje, te gorko zaplaka.” Luka 22,61

MEDITACIJA

Naša se srca zatvaraju ako nad nama stražare. Naša se srca otvaraju ako nas razumiju. Kad je Petar pogledao u oci Isusa, vidio je u njima ranjenu ljubav koja kao da mu govori – sada znaš punu realnost onoga što si ucinio. To je Petra potaklo na suze pokore, a ne da ocajava placuci, jer je u rani koju je on nanio Isusu uvidio oproštenje. I ljubav. I Srce Isusovo inspirira nas da se udubimo nad prijateljstvom što ga Isus nudi nama, grešnicima. Ono se nije promijenilo. I od sada, podajmo sve svoje brige ovom Božanskom Srcu.
MOLITVA
Bože, otvori moje oci da uvidim dubinu mog grijeha i vodi me natrag u radost kuce Oceve, jer Ti u Tvojoj ljubavi ne želiš da se sjecam onoga što si Ti spreman da mi oprostiš.

SVETO SRCE ISUSOVO, U TEBE POLAŽEM SVOJE POUZDANJE I MOLIM TE MILOST…
(ovdje navedi milost koju želiš zadobiti)


2. dan

“Ne treba zdravima lijecnika, nego bolesnima. Nisam došao zvati pravedne, nego grešnike na obracenje.” Luka 5,31


MEDITACIJA

Isus nam otkriva da svi mi imamo jednog Oca na nebesima koji nas poziva da živimo zajedništvo kao braca i sestre u pravdi i ljubavi. Eto zašto on ignorira podsmijeh njegovih neprijatelja i pruža svoje ruke prijateljstva onima koji su odbaceni, osobito u Njegovo vrijeme to su bili carinici, bludnice i gubavci. Njegov postupak nas dovodi do mogucnosti da i nas mogu kritizirati ako Njega ovako nasljedujemo. Danas, biti prijatelj socijalno ugroženih, oboljelima od droge ili kriminala, otpadu društva, beskucnicima traži hrabrost i vjeru u Isusa.

MOLITVA

Bože, daj da uvijek mogu pokazati moju zahvalnost za one darove koje si mi dao. Daj, da mogu te darove utrošiti za odbacene i prezrene i da ih mogu nositi u svom srcu.

SVETO SRCE ISUSOVO, U TEBE POLAŽEM SVOJE POUZDANJE I MOLIM TE MILOST…
(ovdje navedi milost koju želiš zadobiti)


3. dan

“Jednom je Isus na nekome mjestu molio. Cim presta, rece mu jedan od ucenika: “Gospodine, nauci nas moliti.” Luka 11,1


MEDITACIJA

Isus se cesto udaljavao od gomile da bi molio, nekad u samocu na planine, nekad u društvu svojih ucenika. U mistici molitve on je obnavljao svoje vizije, jacao put poslanja i snažio se za prihvacanje Oceve volje. Isus moli za nas da i mi mognemo ustrajati u našoj molitvi i da budemo jednostavni u onome što govorimo Ocu.

MOLITVA

Bože, daj mi milost da Ti se mogu obratiti u mojoj molitvi svojim osobnim rijecima i pricati Tebi kao prijatelj s prijateljem.

SVETO SRCE ISUSOVO, U TEBE POLAŽEM SVOJE POUZDANJE I MOLIM TE MILOST…
(ovdje navedi milost koju želiš zadobiti)


4. dan

“I Petar sidje s ladje te hodeci po vodi podje k Isusu. Ali kad spazi vjetar, poplaši se pocne tonuti te krikne: “Gospodine, spasi me!” Isus odmah pruži ruku i dohvati ga.” Matej 14,29


MEDITACIJA

Petar je prelazio preko vode sigurno sve do kljucnog momenta, dok nije dopustio sebi da ga zbuni stvarnost žestokog vjetra i talasa. Strah ga je nadvladao i on upire svoje oci na Isusa i pocinje da tone. Ne uradimo li i mi to ponekad? Dopustimo da se uplašimo talasa sekularizma koji nas pokušavaju ugroziti? Gubimo srce usred plime napadaja na Crkvu. I zaboravljamo, tako brzo, obecanja koja nam je Isus dao: “Ja sam pobijedio svijet.”

MOLITVA

Spasi me, o Bože, od svih strahova i briga koje hoce zamraciti moju viziju Tebe i odvesti nekud u stranu. Kada se vrijeme komeša, pomogni mi da moje oci držim jedino na Tebi. I kad su vremena opasna, drži me u Tvojim rukama.

SVETO SRCE ISUSOVO, U TEBE POLAŽEM SVOJE POUZDANJE I MOLIM TE MILOST…
(ovdje navedi milost koju želiš zadobiti)


5. dan

“Nakon toga odredi Gospodin drugih sedamdesetdvojicu ucenika i posla ih po dva pred sobom u svaki grad i u svako mjesto kamo je kanio ici. Evo šaljem vas kao janjce medju vukove. Ne nosite sa sobom ni kese, ni torbe, ni obuce.” Luka 10,1.4




MEDITACIJA

Crkva nastavlja da donosi Radosnu Vijest udaljenim dijelovima kroz misionare. Oni su muškarci i žene koji su se velikodušno dali da šire svjetlo Evandjelja živeci Kristov život: vjerujuci, iako siromašni, ustrajno u teškocama i odbacenosti, radije da služe nego da budu služeni, adaptirajuci se na mnoge neimaštine i lokalne kulture onih naroda gdje služe.

MOLITVA

Bože, pomozi nam da te velike misionarske pothvate podrži upravo i naša molitva i nek se i mi tako velikodušno i vjerno do kraja damo za Tebe.

SVETO SRCE ISUSOVO, U TEBE POLAŽEM SVOJE POUZDANJE I MOLIM TE MILOST… (ovdje navedi milost koju želiš zadobiti)


6. dan

“Isus upita: “Što hoceš da ti ucinim?” Slijepac mu rece: “Ucitelju moj, da progledam.” Isus ce mu: “Idi, vjera te tvoja spasila!” I on odmah progleda i uputi se za njim.” Marko 10,51


MEDITACIJA

I tako je slijepac progledao i pogled mu se zaustavio na Isusu. Njegovo je traganje završeno, niceg više ne treba, vidio je Isusa i našao novi smisao svog života. Nek i mi, poput ovog slijepca, prionemo na Isusa i najprije tražimo Kraljevstvo Božje, a sve ostalo bit ce nam vec pridodano. Takodjer, u konfuziji života, jako je teško ponekad vidjeti put i što je važno, a što nevažno. Razluciti što je dobro i što je zlo. I nama je potreban taj dar vida, kako bismo vidjeli stvari u pravom svjetlu.

MOLITVA

Pozvani smo vidjeti Krista u našem bližnjem i siromasima. Bože, pomozi nam da ostanemo vjerni ovom pozivu.
SVETO SRCE ISUSOVO, U TEBE POLAŽEM SVOJE POUZDANJE I MOLIM TE MILOST… (ovdje navedi milost koju želiš zadobiti)


7. dan

“Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vjecni, i ja cu ga uskrisiti u posljednji dan.” Ivan 6,54-56


MEDITACIJA

Sakrament euharistije daje nam hranu za ovo putovanje našeg života i vodi nas bliže Bogu da mognemo biti u Srcu Isusa Krista. Ono nam daje milost DA VIDIMO ISUSA I LJUDE ONAKO KAKO IH JE ISUS VIDIO. Ono transformiše naše vizije i vrijednosti da idemo dalje i mijenjamo svijet oko nas, donoseci mir onima koji su skrhani nasiljem, ozdravljenje onima koji ga trebaju, pravdu slomljenima od nepravde, nadu onima u ocaju.


MOLITVA

Bože, daj da moja molitva prijedje u djela, moja vjera u donošenje pravde drugima, ljubav u služenje drugih.
SVETO SRCE ISUSOVO, U TEBE POLAŽEM SVOJE POUZDANJE I MOLIM TE MILOST… (ovdje navedi milost koju želiš zadobiti)


8. dan

“A neka žena koja je vec dvanaest godina bolovala od krvarenja, sve svoje imanje potrošila je na lijecnike i nitko je nije mogao izlijeciti, pridje odostrag Isusu i dotakne se skuta njegove haljine i u mah joj se zaustavi krvarenje.” Luka 8,43


MEDITACIJA

Jeste, zbilja nije lako da izbjegnemo obeshrabrenost ponekad. Trudimo se da nam duh ostane veseo, ali nas brige i bolest povuku nadalje i zasjene naše radosti za mnoge godine. Ili, upinjemo se da nešto postignemo, a ono, nema znaka napretka. Zato, mogla bi se ova evandjeoska prica odnositi i na nas. Isus je uvijek suosjecao i ovu je ženu uvjerio da njeni napori nisu uzalud, da ce joj odgovoriti. I naše molitve, zato, upucene Njemu, nece ostati bez odgovora.

MOLITVA

Bože, Ti si rekao nek tražimo i Ti ceš dati! Pomozi nam, Bože, da Ti vjerujemo i ne izgubimo srce i nadu dok cekamo Tvoju milost.

SVETO SRCE ISUSOVO, U TEBE POLAŽEM SVOJE POUZDANJE I MOLIM TE MILOST… (ovdje navedi milost koju želiš zadobiti)


9. dan

“Sada ste u žalosti, no ja cu vas opet vidjeti; i SRCE CE VAM SE RADOVATI!” Ivan 16,22


MEDITACIJA

Radost nam se ulijeva u srca dok osjecamo Božju prisutnost u našim životima i svijetu oko nas. Naša unija s Bogom je kao izmedju trsa i loze. I usprkos našim nevoljama, bolestima, siromaštini, mi cemo voljeti Boga i ujedinjeni ovom ljubavlju raditi za dobro. On je s nama do svršetka svijeta.

MOLITVA

Bože, pomogni mi davati bez ostatka, boriti se bez obzira na rane, raditi bez obzira na nagradu. Jedina radost da si Ti sa mnom i da sam ja s Tobom u Tvom Srcu nek mi bude utjeha.
SVETO SRCE ISUSOVO, U TEBE POLAŽEM SVOJE POUZDANJE I MOLIM TE MILOST… (ovdje navedi milost koju želiš zadobiti)



PROMICIMO POBOŽNOST SRCU ISUSOVU SVIMA ONIMA DO KOJIH NJEGOVO
SVJETLO I NJEGOVO SRCE NIJE STIGLO!

- 13:57 - Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 15.10.2008.

sretan
Sveta Terezija Avilska

Terezija se rodila 28. ožujka 1515. u Avili. Bila je ključna osoba katoličke reformacije kao mističarka, spisateljica i reformatorica redovničke zajednice karmelićanki.
Malo tko je pisao o duhovnosti s toliko tople izravnosti, jednostavnosti i životne mudrosti poput nje. Na njezinim se spisima nadahnjuju još i danas toliki redovnici i redovnice.
Terezijino stremljenje ka božanskoj sjedinjenosti bilo je nerazdvojivo od njezinog strastvenog sudjelovanja u nedaćama i radostima življenja. Upravo to čini je sjajnim uzorom suvremenom čovjeku koji želi spojili duhovnost s potrebama svakidašnjice.
Kad je odlučila stupiti u samostan karmelićanki od Utjelovljenja u Avili, bilo je to iznenađenje i za nju samu i za sve one koji su je poznavali.
Čak je 18 godina provela u osrednjosti. Bilo joj je 40 godina kada se energično odlučila za reformu Karmela. Obnova je išla polako, uz mnoge poteškoće, ali je posve preobrazila redovnički život. Rodio se novi, idealni Karmel, dobro poznate bosonoge karmelićanke.
Radi obnove Karmela Terezija je krstarila cijelom Španjolskom. Nije više bilo poteškoće i zapreke koja bi je zaustavila. I to je bio život njezine posljednje 22 godine. Iz tog su života kao najzreliji plodovi onoga razdoblja nastala njezina pisana djela: Knjiga Gospodinovih smilovanja, u kojoj je majstorski i duboko psihološki opisala povijest svoga života, Put savršenosti, Stanovi ili grad duša, Utemeljenja, kao i nebrojeni odgojni spisi te svjedočanstva uzvišene mistične lirike.
Naslućujući sve kušnje koje čekaju Crkvu i kršćanstvo, vapila je: «O kršćani, vrijeme je da branite svoga Kralja te da se u tako velikoj zapuštenosti oko njega svrstate! Jer malen je broj vjernih koji ga još okružuje, veliko je naprotiv mnoštvo onih koji slijede Lucifera. No, najgore je što oni koji se na vani očituju kao Gospodinovi prijatelji, potajno ga iznutra izdaju, tako da on ne nalazi gotovo nikoga na koga bi se mogao osloniti.»
Terezija je znala i vjerovala da je odlučujuće oružje jedino molitva jer iz nje i druga sredstva dobivaju svoju jakost. Zato je u borbi za Krista i Crkvu osnivala samostane u kojima će njezine sestre moliti i na taj način za kraljevstvo se Božje boriti. Povijest joj je dala pravo jer ona postade jednom od vrhunskih ličnosti katoličke obnove XVI. stoljeća, s utjecajem koji traje još i danas. Njezin su se život i duhovno iskustvo savršeno utkali u obnoviteljski pokret Crkve što ga je započeo Tridentski sabor.
Samo u prošlom stoljeću od god. 1900-1967. Terezijina su djela, bilo sva bilo djelomično, objavljena u 528 izdanja. U svojoj izvornosti i genijalnosti ona već 4 stoljeća utječu na ono što se naziva duhovni život Europe.
12. ožujka 1622. Papa Grgur XV. proglašava je svetom zajedno sa sv. Izidorom, Ignacijem Loyolskim i Franjom Ksaverskim.

«Neka te ništa ne zbuni,
Ništa ne uplaši!
Sve prolazi;
Bog se ne mijenja.
Strpljivost sve postizava.
Tko posjeduje Boga,
tome ništa ne nedostaje;
Bog je jedini posve dostatan


- Bog od nas traži samo dvije stvari: ljubav prema Njemu i ljubav prema bližnjemu.
- Ljubav rađa ljubavlju.
- Napredak duše je u tome da mnogo ljubite.
- U nama postoji nešto neusporedivo dragocjenije od onog što vidimo izvana. Nemojte ni pomislili da ste iznutra prazni.

- 10:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

"Molitva je razgovarati prijateljski često puta na samo,

s Onim za koga znamo da nas ljubi."


Sv. Terezija Velika (Avilska)



"Uprite pogled u Raspetoga

i sve će vam se činiti neznatno
."

Sv. Terezija Velika (Avilska)



"Bog je tako velik da mu se isplati

darovati čitav jedan život."


Sv. Terezija Velika (Avilska)

- 10:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Zar nemamo vremena biti sveci

(Sv.Terezija Avilska)


Gospodine, Ti si također

iznad lonaca i tava,

a ja nemam vremena biti svetica

i Tebi za ljubav

bdjeti noću,

niti mogu

meditirati u jutarnjem sumraku

ni u olujnom horizontu.

Učini me sveticom

dok pripremam obroke

i perem tanjure.

Prihvati moje hrapave ruke

jer su za Tebe postale hrapave.

Može li moj sudoper

biti ravan nekom gudalu

koje izvodi nebesku melodiju

na nekoj tavi?

Tako ju je teško očistiti

i tako je ogavna.

Čuješ li, Gospodine dragi,

glazbu o kojoj mislim?

Prošao je čas za molitvu

dok sam prala suđe

od večere,

a nakon toga vrlo sam umorna.

Dok još ujutro moje srce

pjeva na poslu,

navečer davno prije mene

polazi na počinak.

Daruj mi, Gospodine,

svoje neumorno srce

da u meni radi umjesto mojega.

Svoju sam jutarnju molitvu izmolila

noću

u čast Tvoga Imena.

Izmolila sam je unaprijed

za posao sutrašnjeg dana

koji će biti sasvim jednak današnjem.

Gospodine,

Ti si također


iznad lonaca i tava,

i molim Te

smijem li Ti umjesto osvojenih duša

ponuditi umor

koji me hvata

kad vidim talog kave

i zagorene lonce

u kojima se kuhalo povrće?

Sjeti me na sve

što lako zaboravljam,

ali ne samo zato da bih uštedjela na

stepenicama,

nego da bi moj savršeno prostrt stol

bio molitva.

Iako imam Martine ruke,

ćud mi je Marijina

i kad

čistim crne cipele,

Gospodine, pokušavam

u njima naći Tvoje sandale.

Dok ribam pod,

mislim

kako su one hodale zemljom.

Gospodine, prihvati ovo moje razmatranje

jer nemam vremena za više.



Gospodine, učini od svoje Pepeljuge

nebesku princezu;

zagrij cijelu kuhinju svojom ljubavlju

i rasvjetli je svojim mirom.

Oprosti mi

što se toliko brinem

i pomozi mi

da prestane moje mrmljanje.

Gospodine,

Ti koji si pripremio doručak na jezeru,

oprosti svijetu

koji je tada rekao:

"Pa što dobra može doći iz Nazareta?"






- 10:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

< listopad, 2008 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Siječanj 2012 (2)
Rujan 2011 (45)
Kolovoz 2011 (57)
Srpanj 2011 (75)
Listopad 2009 (1)
Kolovoz 2009 (8)
Srpanj 2009 (1)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (2)
Veljača 2009 (13)
Siječanj 2009 (16)
Prosinac 2008 (5)
Studeni 2008 (6)
Listopad 2008 (4)
Rujan 2008 (14)
Kolovoz 2008 (50)
Srpanj 2008 (91)
Lipanj 2008 (18)
Svibanj 2008 (11)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

TOTUS TUUS



  • BLOG PREDAJEM U RUKE,POD ZAŠTITU I VODSTVO
    MAJKE BOŽJE BISTRIČKE,
    A POSVEĆUJEM GA SVOJOJ OBITELJI ZA DUHOVNI RAST,
    BLAGOSLOV I ZAŠTITU PO ZAGOVORU
    NAZARETSKE OBITELJI!



    pjevaRazno

    La-la

Moji dragi linkovi...

  • Radio Marija
    Katolici
    Delnice-crkva
    HKR
    Pater Luka

    http://www.nasa-obitelj.com/hr/naslovnica/
    http://zajednica-sv-ivana.blog.hr/
    http://www.katolici.org/naslov.php
    http://devetnice.net/index.html
    www.gospelcom.net Biblija na raznim jezicima
    www.medjugorje.org Službena stranica Medjugorja
    www.vatican.va Službena stranica Vatikana

Molitva sv. Mihaelu, Arkanđelu

  • Sveti Mihaele , Arkanđele, brani nas u boju!
    Protiv pakosti i zasjeda đavolskih budi nam zaklon.
    Neka mu zapovjedi Bog, ponizno molimo, i ti,
    vojvodo vojske nebeske, sotonu i druge
    duhove zlobne, koji svijetom obilaze na propast duša,
    Božanskom jakosti u pakao protjeraj !
    Amen.